Samovoľným únikom moču trpí najmä staršia populácia

31.05.2010 Celý región

Svetový týždeň kontinencie na Slovensku 21. – 27. jún 2010
• Odtabuizovanie problému úniku moču
• Samovoľný únik moču - problém, ktorý sa dá riešiť
• Problém s únikom moču nemusí znamenať zníženie sociálneho kontaktu pacienta

Samovoľný únik moču (inkontinencia) sa týka všetkých ľudí, mužov, žien všetkých vekových kategórií. Najčastejšie je problém úniku moču alebo stolice spájaný s populáciou v staršom veku. Inkontinenciou moču trpí 25% ľudí starších ako 60 rokov a 55,6% ľudí vo vekovej skupine 80 rokov a viac. Občianske združenie InkoFórum sa snaží pomôcť ľuďom trpiacim únikom moču alebo stolice, ich rodinným príslušníkom. Aj tento rok je slovenské združenie zapojené do celosvetovej kampane, ktorú organizuje Medzinárodná spoločnosť pre kontinenciu. Cieľom kampane je odtabuizovanie témy inkontinencie a aktivizácia záujmu ľudí o vlastné zdravie, vyhľadanie odbornej pomoci.

V súčasnom modernom a vyspelom svete, ktorý ponúka prevratné možnosti liečby rôznych druhov ochorení, ľudstvo nezaznamenáva takú vysokú mortalitu ako počas predchádzajúcich generácií a stáva sa dlhovekým. Preto pozorovať aj fakt, že únikom moču alebo stolice trpí stále viac seniorov. S vyšším vekom sú spojené zmeny organizmu, zvyšuje sa výskyt urologických ťažkostí, pričom jednou z najzávažnejších je samovoľný únik moču (inkontinencia). Inkontinencia moču postihuje až do 34% seniorov žijúcich v domácnosti a 40-70% v zariadeniach pre starých ľudí (domovy dôchodcov, liečebne dlhodobo chorých atď. ). Všeobecne platí, že inkontinenciou moču v staršom veku trpí viac žien ako mužov (u mužov – 3-11%, u žien 30-50%).

„Charakteristickými črtami úniku moču u seniorov sú jeho multifaktoriálne príčiny, vyšší výskyt inkontinencie ako u iných skupín obyvateľstva, vyšší výskyt komplikácií a chronických prípadov pri probléme s únikom moču, funkčné postihnutie, závislosť na pomoci iných, vysoké náklady spojené s liečením inkontinencie, t.z. výraznejší sociálny dopad, malá informovanosť zo strany pacientov, “ konštatuje prof. MUDr. Štefan Krajčík, CSc. geriater, podpredseda Odborného výboru InkoFóra.

Občianske združenie InkoFórum bude na Slovensku počas Svetového týždňa kontinencie, ktorý je vyhlásený na 21. – 27. júna 2010 poskytovať poradenstvo ľuďom, ktorí trpia únikom moču alebo ich rodinným príslušníkom. Bude sa konať pracovné stretnutie odborníkov na túto problematiku, s cieľom zvýšenia záchytnosti pacienta, t.z. zvyšovanie povedomia o problematike a aktivizácia lekárov prvého kontaktu (všeobecných lekárov) alebo špecialistov (geriatrov, gynekológov... ), aby aktívne pristupovali k vyhľadávaniu problému u pacienta. Aktivity občianskeho združenia InkoFórum finančne podporujú spoločnosti SCA Hygiene Products, spol. s r.o. a Hartmann – Rico spol. s r.o..

„Dôležitým predpokladom pre úspešnosť liečby inkontinencie moču u starších ľudí je aktívny záujem zo strany lekárov, ale aj záujem o riešenie problému zo strany pacienta, či skôr rodinných príslušníkov, ktorí najlepšie poznajú správanie, návyky ako aj denný režim svojich príbuzných – seniorov, “ vysvetľuje predseda InkoFóra
Doc. MUDr. Ján Švihra, PhD..

Vo všeobecnosti platí, že únik moču predstavuje aj spoločenský, hygienický a ekonomický problém. Preto je dôležité tento problém riešiť a riešiť ho adekvátne. Vyhľadanie lekárskej pomoci je základným predpokladom úspechu. Aj keď týmto problémom pacient trpí, neznamená to, že sa má uzavrieť, ostávať doma, prerušiť kontakty s ľuďmi. Existuje množstvo hygienických zdravotníckych pomôcok, ktoré sú plne hradené poisťovňou. Absorpčné pomôcky umožňujú aj starším pacientom so samovoľným únikom moču realizovať obľúbené aktivity (výlety, návštevy, prechádzky... ), pacienti sa nemusia cítiť sociálne izolovaní. Inkontinencia – samovoľný únik moču alebo stolice je problém, ktorý sa dá riešiť.

Viac informácií je možné nájsť na webovej stránke občianskeho združenia InkoFórum www.inkoforum.sk alebo sa so svojím problémom môžete poradiť na adrese: info@inkoforum.sk alebo na poštovej adrese: InkoFórum, P. O. Box 78, 850 00 Bratislava.

Doplňujúce informácie

Liečba inkontinencie moču u seniorov je interdisciplinárna (vyžaduje si prístup viacerých špecialistov – urológa, gynekológa, neurológa, geriatra) a mala by byť individuálne prispôsobená aktuálnemu psychickému / fyzickému stavu seniora (prevažne sa volia konzervatívne postupy v liečbe). Významný dôraz sa kladie na režimové opatrenia: úprava prostredia – osvetlenie, odstránenie prekážok, optimalizácia pitného režimu, dostatočná fyzická aktivita, zabezpečenie dostupnosti toalety (WC kreslo, fľaša), pomôcky uľahčujúce mobilitu, zjednodušenie oblečenia. Seniorovi pri liečbe inkontinencie pomáhajú aj behaviorálne techniky, zameranie sa na zlepšenie, obnovenie porušenej kontroly močenia zo strany centrálnej nervovej sústavy, tréning mechúra, močenie podľa rozvrhu. Dôležitá je aj rehabilitácia, ktorá prináša veľmi pozitívne výsledky u seniorov trpiacich samovoľným únikom moču.

Svetový týždeň kontinencie (World Continence Week), celosvetová kampaň vyhlásená Medzinárodnou spoločnosťou pre kontinenciu (International Continence Society). Kampaň sa uskutočňuje každoročne v posledný júnový týždeň. Cieľom kampane je globálne podporiť povedomie o kontinencii a jej propagáciu za účelom zlepšenia zdravia, prispieť k zlepšeniu kvality života ľudí, ktorí trpia samovoľným únikom moču, poskytnúť uznávané fórum pre tých, ktorí hľadajú informácie o kontinencii a terapii, propagovať multidisciplinárny prístup k liečbe.

InkoFórum - občianske združenie sa usiluje o pomoc pacientom trpiacim samovoľným únikom moču a/alebo stolice, ako aj o premenu postojov verejnosti k tomuto ochoreniu. Združuje popredných špecialistov – lekárov z viacerých medicínskych odborov, ktorí sa problematikou úniku moču alebo stolice zaoberajú vo svojej praxi niekoľko rokov.

Členovia Odborného výboru (OV) Inkofóra:

• Doc. MUDr. Ján Švihra, PhD. Urologická klinika JLF UK, Martin
predseda OV InkoFórum
• Prof. MUDr. Štefan Krajčík, CSc. Klinika geriatrie SZU, Bratislava
podpredseda OV InkoFórum
• Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. Urologické oddelenie FNsP, Skalica
podpredseda OV InkoFórum
• Prof. MUDr. Ján Breza, DrSc. Urologická klinika FNsP Kramáre, Bratislava
• Prof. MUDr. Ladislav Valanský, PhD. Urologická klinika LF UPJŠ a FNLP, Košice
• Prof. MUDr. Ján Kliment, CSc. Urologická klinika JLF UK, Martin
• Prof. MUDr. Ľubomír Lisý, DrSc. Neurologická klinika FNsP Ružinov, Bratislava.
• Doc. MUDr. Ivan Bartošovič, PhD. Zdravotnícke stredisko, Skalica
• Prof. MUDr. Ján Gajdošík, PhD. Zdravotnícke stredisko, Nové Zámky
• Doc. MUDr. Tibor Matuška, CSc. Gynekologicko-pôrodnícka klinika FZaSP Trnavskej Univerzity
a NsP Nové Zámky, Nové Zámky
• MUDr. Ján Galád Gynpor SK s.r.o. , Zvolen

Bližšie informácie nájdete aj na webovej stránke www.inkoforum.sk, príp. e-mail: info@inkoforum.sk
 

Vyberte región